top of page

Muhammara

Ingredienser

  • 3 dl valnötter

  • 1 dl paprikapuré (mild eller stark)

  • 0,75 dl ströbröd

  • 1 st vitlöksklyfta, pressad

  • 2 msk citronsaft

  • 2-3 msk granatäppelsirap

  • 1 st färsk chili (valfritt)

  • 0,5 tsk malen spiskummin

  • 2-3 msk vatten, för att justera konsistensen

  • Salt och peppar, efter smak

  • Olivolja

  • Rapsolja

Gör såhär

Steg 1: Förbered valnötterna


  • Värm ugnen till 200ºC.

  • Lägg valnötterna pÃ¥ en plÃ¥t och rosta dem mitt i ugnen i ca 10 minuter. Se till att de inte bränns, dÃ¥ blir de bittra. Ta ut och lÃ¥t svalna nÃ¥got.


Steg 2: Förbered ingredienserna


  • Gnugga valnötterna i en kökshandduk för att avlägsna sÃ¥ mycket skal som möjligt. Sortera bort nötterna utan att fÃ¥ med skalrester.

  • Lägg valnötterna i en matberedare eller mixer tillsammans med paprikapuré, ströbröd, pressad vitlök, citronsaft, granatäppelsirap, färsk chili, malen spiskummin, salt och peppar. Mixa nÃ¥gra varv tills allt är väl blandat.


Steg 3: Tillsätt olja


  • Medan matberedaren är igÃ¥ng, häll försiktigt i olivolja och rapsolja för att uppnÃ¥ önskad konsistens. Blanda väl mellan oljorna för att undvika att olivoljans smak dominerar. Ungefär 0,5 dl olja brukar vara lagom.


Steg 4: Justera konsistensen


  • Om muhammaran känns för lös, lÃ¥t den vila en stund sÃ¥ att ströbrödet kan svälla upp och tjockna röran ytterligare.


Steg 5: Servera!

  • Lägg över röran i en serveringsskÃ¥l och ringla över lite granatäppelsirap eller olivolja. Garnera eventuellt med grovhackade valnötter.



*Röran håller sig i kylen i cirka 5-6 dagar.

bottom of page