
Ingredienser
3 dl valnötter
1 dl paprikapuré (mild eller stark)
0,75 dl ströbröd
1 st vitlöksklyfta, pressad
2 msk citronsaft
2-3 msk granatäppelsirap
1 st färsk chili (valfritt)
0,5 tsk malen spiskummin
2-3 msk vatten, för att justera konsistensen
Salt och peppar, efter smak
Olivolja
Rapsolja
Gör såhär
Steg 1: Förbered valnötterna
Värm ugnen till 200ºC.
Lägg valnötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen i ca 10 minuter. Se till att de inte bränns, då blir de bittra. Ta ut och låt svalna något.
Steg 2: Förbered ingredienserna
Gnugga valnötterna i en kökshandduk för att avlägsna så mycket skal som möjligt. Sortera bort nötterna utan att få med skalrester.
Lägg valnötterna i en matberedare eller mixer tillsammans med paprikapuré, ströbröd, pressad vitlök, citronsaft, granatäppelsirap, färsk chili, malen spiskummin, salt och peppar. Mixa några varv tills allt är väl blandat.
Steg 3: Tillsätt olja
Medan matberedaren är igång, häll försiktigt i olivolja och rapsolja för att uppnå önskad konsistens. Blanda väl mellan oljorna för att undvika att olivoljans smak dominerar. Ungefär 0,5 dl olja brukar vara lagom.
Steg 4: Justera konsistensen
Om muhammaran känns för lös, låt den vila en stund så att ströbrödet kan svälla upp och tjockna röran ytterligare.
Steg 5: Servera!
Lägg över röran i en serveringsskål och ringla över lite granatäppelsirap eller olivolja. Garnera eventuellt med grovhackade valnötter.
*Röran håller sig i kylen i cirka 5-6 dagar.