top of page

Falafel

Ingredienser

  • 2,5 dl torkade kikärtor, blötlagda över natten

  • 1 st gul lök (finhackad)

  • 2-3 st vitlöksklyftor (finhackade)

  • 1 dl färsk persilja (hackad)

  • 1 dl färsk koriander (hackad)

  • 1 tsk spiskummin

  • 1 tsk korianderfrön (malda)

  • 1 tsk bakpulver

  • 2 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl

  • Salt och peppar efter smak

  • Neutral olja för fritering

Gör såhär

Steg 1: Blötlägg kikärtor


  • Lägg de torkade kikärtorna i en stor skÃ¥l med rikligt med vatten. LÃ¥t dem blötläggas över natten eller i minst 12 timmar. De ska dubbla sin storlek efter blötläggning.


Steg 2: Förbered falafelsmeten


  • Skölj de blötlagda kikärtorna och lÃ¥t dem rinna av. Lägg dem sedan i en matberedare tillsammans med lök, vitlök, persilja, koriander, spiskummin, korianderfrön, bakpulver och mjöl. Mixa allt tills du fÃ¥r en grov men sammanhÃ¥llen smet. Smaka av med salt och peppar. LÃ¥t smeten vila i kylskÃ¥pet i 30 minuter.


Steg 3: Forma falafelbollar


  • Ta ut smeten ur kylskÃ¥pet och forma smÃ¥ bollar (ca 3-4 cm i diameter) med händerna eller använd en falafelskopa om du har en sÃ¥dan.


Steg 4: Fritera falafeln


  • Värm upp oljan i en djup stekpanna eller kastrull till ca 180°C. Fritera falafelbollarna i omgÃ¥ngar tills de är gyllenbruna och krispiga pÃ¥ utsidan, cirka 3-4 minuter per omgÃ¥ng. LÃ¥t falafeln rinna av pÃ¥ hushÃ¥llspapper.


Steg 5: Serveringstips

  • Servera falafeln i pitabröd eller som en del av en sallad tillsammans med tahinisÃ¥s, hummus, grönsaker och kanske lite picklad rödlök.

bottom of page